Sør-Sudan: Nyankomne flyktninger nektes hjelp

Sør-Sudan: Nyankomne flyktninger nektes hjelp thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: May 28, 2013

Sudanske flyktninger nektes registrering av FN-systemet, og mister dermed rett til matvarehjelp og annen assistanse. Resultatet er økt underernæring blant en allerede sårbar gruppe.

Sudanske flyktninger lever under tøffe forhold i flyktningleiren Yida. Etter at en konflikt brøt ut mellom regjeringen i Khartoum og opprørsgruppen Sudan Peoples Liberation Movement-North(SPLM-N) i Sudans Sør-Kordofan Stat, har flyktninger kontinuerlig strømmet over grensen til Sør-Sudan siden juni 2011.

– Mer enn 1500 nyankomne mennesker til Yida flyktningleir har fortsatt ikke rasjoneringskort. Mange av disse nektes å registrere seg hos UNHCR. Dette undergraver deres sikkerhet og helse, og vanskeliggjør identifisering, forteller Dina Hovland, sykepleier som nylig fullførte feltoppdrag for Leger Uten Grenser i Sør-Sudan.

Tvunget til å flytte Sør-Sudans regjering og FNs høykommisær for flyktninger har siden begynnelsen av april samarbeidet om å videresende nyankomne flyktninger til Ajuong Thok flyktningeleir som ligger 70 kilometer unna. De som nekter å reise til Ajuong Thok mister retten til å motta humanitær hjelp.

–Flyktninger blir bedt om å reise videre når de prøver å registrere seg i Yida. Uten registrering mister de retten til matvarehjelp, og det øker risikoen for underernæring. Det er enormt viktig å huske på at to tredjedeler av flyktningene er kvinner og barn, forteller Hovland.

William Babiker, hans kone, seks døtre og tre sønner forlot Sør-Kordofan i slutten av mars for å komme seg til Yida. Hovland forteller deres historie:

– De hadde ikke noe igjen å spise. Etter å ha gått tre dager i strekk ønsket de å registrere seg slik at de kunne få mat. Men fikk beskjed om å gå til Ajuong Tok først. Først etter at tre av barna ble alvorlig underernærte fikk de rasjonskort til mat. Dette er ikke holdbart, forteller Hovland.

Spenninger innad i leiren Spenninger mellom etniske grupper kompliserer situasjonen ytterligere. Folk er redde for å bosette seg i Ajuong Tok og de ønsker heller ikke å skilles fra sin slekt og stamme i Yida-leiren.

Motstanden mot å flytte på seg er utbredt. Bare noen få hundre flyktninger har blitt overført til Ajuong Thok leiren, som er ment å romme 20.000 flyktninger. Veien som forbinder de to leirene vil trolig bli ufremkommelig i flere måneder etter den kommende regntiden.

– Det som er viktig nå er å forberede alle som bor i Yida på den kommende regntiden. De mangler latriner, myggnett, hygieneprodukter og plastpresenninger. Vi er bekymret for store utbrudd av smittsomme sykdommer. Malaria og luftveisinfeksjoner er årsaken til 75 prosent av sykehusinnleggelsene, sier Hovland.

Leger Uten Grenser har jobbet i Yida flyktningleir siden oktober 2011. Organisasjonen bidrar med primærhelsetjenester og utfører gjennomsnittlig 10 000 konsultasjoner per måned, behandler underernæring og har et mobilt team som beveger seg gjennom hele leiren. Fra mai 2012 til mai 2013 behandlet Leger Uten Grenser nesten 3000 alvorlig underernærte barn i Yida.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket