Ny Rapport: – Syriske flyktninger i Libanon får ikke hjelp

Ny Rapport: – Syriske flyktninger i Libanon får ikke hjelp thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: February 8, 2013

Stadig flere syrere flykter til Libanon, hvor de møter ekstremt prekære forhold og ikke får hjelpen de trenger. Det kommer fram i en ny rapport fra Leger Uten Grenser.

Rapporten “Misery beyond the war zone” viser blant annet at mange av de over 220.000 syriske flyktningene i Libanon ikke får nødvendig helsehjelp.

Den humanitære situasjonen i Libanon er blitt stadig dårligere, mye takket være at registreringsprosessen trekker ut. Uten å være registrert, har ikke flyktninger i Libanon krav på hjelp.

- Det er uakseptabelt at manglende registrering skal stå i veien for å få livsnødvendig hjelp under en akutt krise som dette. Hjelpen må trappes opp, og det raskt, sier lege Morten Rostrup, som selv har jobbet for Leger Uten Grenser i Syria.

Bor i garasjer Syriske flyktninger og andre fordrevne i Libanon mangler helsetjenester og husly. Flyktninger bor i garasjer, gamle skolebygg, uferdige bygninger og andre strukturer som knapt beskytter mot vær og vind i det hele tatt.

I slutten av desember i fjor intervjuet Leger Uten Grenser 2100 syriske flyktningfamilier. 75 prosent av respondentene bor under forhold som overhodet ikke beskytter mot vinterkulda.

40 prosent av de spurte var ikke registrert hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), og får dermed ikke dekket utgifter til mat, brennstoff eller helsehjelp.

Har ikke nok mat til barna – Vi har ikke nok mat, og vi vet ikke hvor vi skal gå for å få hjelp. Den eneste maten vi får, er den som våre libanesiske naboer gir oss. Vi voksne klarer å spise bare én gang om dagen, men vi kan ikke kreve det samme av barna våre, sier en familiefar blant flyktningene.

Om lag 25 prosent av de spurte oppga å ikke ha fått noe hjelp overhodet. 65 prosent sa at hjelpen de hadde fått, ikke dekket familiens behov.

De fleste lokalsamfunnene i Libanon har nå tatt imot så mange flyktninger som de klarer. Familier som ankom Libanon tidligere, er i ferd med å gå tomme for penger til mat og husly, og de mangler tilgang til grunnleggende helsetjenester.

- Alle må få hjelp I løpet av det siste halvåret er den medisinske situasjonen blitt stadig verre. 52 prosent av de spurte har ikke råd til behandling for kroniske sykdommer. Vaksiner til barn, svangerskaps- og fødselshjelp, og grunnleggende helsetjenester er ofte ute av rekkevidde for flyktningene.

- Alle flyktninger må få hjelp umiddelbart når de ankommer Libanon, og de må garanteres tilgang til helsetjenester. Giverland må gjøre det som trengs for å dekke de voksende behovene, og libanesiske myndigheter må få fortgang i arbeidet med å etablere mottakssentre og sikre flyktningene husly for vinteren, sier Rostrup.

Leger Uten Grenser og Syria-konflikten Leger Uten Grenser har hjulpet syriske flyktninger i Libanon siden november 2011. I 2012 gjennomførte organisasjonen over 23.000 konsultasjoner. Leger Uten Grenser jobber også på tre sykehus i opprørskontrollerte områder nord i Syria, i tillegg til å hjelpe syriske, palestinske og irakiske flyktninger i Jordan, Libanon og Irak.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket