Ubalanse i pengestrøm til Syria

Ubalanse i pengestrøm til Syria thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: January 31, 2013

I dag (30.01] møtes internasjonale givere i Kuwait for å samle inn 1,5 milliarder dollar til nødhjelp i Syria. Men Leger Uten Grensers erfaring fra landet viser at internasjonal støtte til nødhjelp ikke blir distribuert jevnt over områder kontrollert av opposisjonen og regjeringen.

Givere må støtte humanitære operasjoner som krysser landegrensene for å nå opposisjonens områder, oppfordrer Leger Uten Grenser foran onsdagens giverkonferanse for Syria i Kuwait.

Internasjonale Røde Kors og FN-organisasjonene, som står for den største delen av internasjonal nødhjelp til Syria, har til nå styrt sine prosjekter fra Damaskus gjennom samarbeid med syriske Røde Halvmåne – den eneste organisasjonen som får operere i områder kontrollert av regimet.

Som et resultat av dette har kun en liten del av den internasjonale støtten så langt nådd områdene som opposisjonen kontrollerer. Mer generelt er den upartiske nødhjelpen i Syria utilstrekkelig på begge sider av frontlinjen, slik den også er for syriske flyktninger i nabolandene.

- Dette er det vi ser i de områdene hvor vi opererer, sier Leger Uten Grenser-feltarbeider Sebastian Stein, som nettopp er kommet tilbake fra Nordvest-Syria.

- Jeg så stadig flere internt fordrevne bosette seg tett på grensen, og disse trenger hjelp. Samtidig er situasjonen for menneskene som allerede bor i disse områdene, prekær. Hjelpen som når disse menneskene er ikke tilstrekkelig og kommer i stor grad fra kilder som ikke arbeider med et nøytralt og upartisk utgangspunkt, sier Stein.

Mangelfull hjelp Siden juni 2012 har den syriske opposisjonen utvidet og konsolidert sitt grep i store deler av landet. Mens man ikke kan fastslå akkurat hvor mange syrere som lever i disse delene av landet, tyder det på at en av tre syrere (rundt sju millioner mennesker) lever i områder som står utenfor regjeringens autoritet.

Syrere selv organiserer hjelp til sivile i disse områdene, med støtte fra syrere i eksil, naboland og solidaritetsnettverk.

- Denne hjelpen er helt klart mangelfull mange steder, påpeker Stein. – Vesentlige ting som tak over hodet, pledd, drivstoff, mel og morsmelkerstatning mangler. Som mål for regjeringsstyrkene, strever uoffisielle helsetjenester med å hjelpe de mange skadde og kronisk syke, fortsetter Stein.

Noen få internasjonale hjelpeorganisasjoner, inkludert Leger Uten Grenser, assisterer sivile i opposisjonsområdene. Siden 2011 har Leger Uten Grenser gitt medisiner og andre medisinske forsyninger til syriske legegrupper som har behandlet pasienter i hemmelighet. Leger Uten Grensers innsats har ekspandert det siste halvåret, og organisasjonen har åpnet tre sykehus nordvest i landet, hvor over 900 operasjoner har funnet sted. Dette er likevel ikke nok, tatt i betraktning hvor mange mennesker som trenger medisinsk hjelp i Syria.

- Deltakerne på konferansen i Kuwait må anerkjenne legitimiteten til humanitære operasjoner fra begge sider av grensen og gi dem den finansielle, administrative og logistiske støtten de krever, sier Stein.

Å gi humanitær hjelp i krig krever fleksibilitet og reaksjonsevne både hos hjelpearbeidere og institusjonelle givere. Hvis ikke blir hjelpen et passivt vitne til lidelsene den er ment å lette.

- Vi oppfordrer nå giverlandene som møtes i Kuwait i dag, til å sørge for at hjelpen blir mer jevnere fordelt mellom områder kontrollert av opposisjonen og regjeringen, sier Stein.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket