Syriske myndigheter driver terrorstrategi mot sivile

Syriske myndigheter driver terrorstrategi mot sivile thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: January 12, 2013

Folk uten medisinsk bakgrunn må jobbe som sykepleiere og kirurger for å hjelpe de sårede.

- Nord i Syrias Idlibprovins har syriske myndigheter drevet terrorstrategi mot sin egen befolkning i flere måneder, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Dag Horntvedt.

De siste månedene har Leger Uten Grensers team sett hvordan den vilkårlige bombingen av sivile mål ødelegger et helt samfunn. Det eneste medisinske anlegget befolkningen har tilgang på er en skjult klinikk som drives av lokalbefolkningen og noen få syriske helsearbeidere. Under intens bombing jobber disse frivillige med livet som innsats for å gi behandling til dem som blir skadet i angrepene.

- Vanlige folk må steppe inn som sykepleiere og til og med gjøre enkle kirurgiske inngrep, rett og slett fordi det ikke finnes andre til å gjøre jobben. Men på grunn av de alvorlige skadene og risikoen det medfører å evakuere pasienter, dør mange av de skadde fordi de ikke får god nok behandling, sier Horntvedt.

Horntvedt har selv jobbet i et skjult sykehus i Syria og vet hvor brutal konflikten er.

- Vi opplevde daglig hvordan myndighetene bombet området vi var i med raketter og fra helikopter, selv sykehus og helsepersonell blir angrepet i denne stadig mer brutale konflikten, sier Horntvedt.

De siste 18 månedene har lokalbefolkningen i Idlib desperat prøvd å støtte hverandre til tross for bombingen og alvorlig mangel på essensielle varer som drikkevann, brød og melkepulver. Det er ingen elektrisitet i området, og bensinprisen har økt kraftig. Sivilsamfunnet prøver nå å hjelpe rundt 1300 familier som har mistet sine hjem, familiemedlemmer og muligheten for å forsørge seg selv.

- Siden vi er nektet adgang til å jobbe på myndighetskontrollerte områder, kan vi ikke se hele bildet av konflikten. Men det må sies at det vi er vitne til i Idlib er en klar terrorstrategi, orkestrert av syriske myndigheter mot sitt eget folk, sier Horntvedt.

Leger Uten Grenser driver tre sykehus i nord og nordvestlige deler av Syria, alle områder kontrollert av opposisjonen. Leger Uten Grenser driver medisinsk nødhjelp, spesielt kirurgi, og andre medisinske konsultasjoner. Fra juni i fjor til januar 2013 har organisasjonens team gjort over 10 000 konsultasjoner og mer enn 900 kirurgiske inngrep. I nabolandene Jordan, Libanon og Irak gir Leger Uten Grenser helsehjelp til de mange syriske flyktningene.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket