Ny rapport: Bunnløs brutalitet i Sør-Sudan

Ny rapport: Bunnløs brutalitet i Sør-Sudan thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: November 27, 2012

“De kastet barn i ilden. Hvis barna kan løpe skyter de dem. Hvis de er små og ikke kan løpe, dreper de dem med kniv.” En ny rapport fra Leger Uten Grenser skildrer ekstrem vold i Jonglei i Sør-Sudan.

Delstaten Jonglei har en lang historie med kvegplyndring mellom ulike etniske grupper. Siden 2009 har volden har blitt betydelig mer brutal. Mens målet for angrepene tidligere var å tilegne seg kyr, blir nå lokalbefolkningen angrepet. Volden kommer vanligvis med tørketiden og rammer både kvinner, menn og barn. En avvæpningskampanje som startet sommeren 2012 fungerte ikke som tenkt og førte til mer vold og overgrep mot sivilbefolkningen.

I tillegg pågår det også kamper mellom militære grupper og Sør-Sudans bevæpnede styrker i Jonglei. Disse kampene har drevet enda flere på flukt midt i malariasesongen. Rapporten viser at halvparten av alle dødsfall som følge av konflikt i Sør-Sudan har skjedd i Jonglei.

- Pasienter som kommer til klinikkene våre for behandling forteller om hvordan de har blitt tvunget til å velge hvilke barn de skal flykte med, og hvilke barn som de måtte etterlate til sin død, sier Rakel Ludviksen, sykepleier i Leger Uten Grenser.

- Jonglei er i krise. Livene og helsen til befolkningen henger i en tynn tråd. Nå er tørketiden her og gjør det mulig å bevege seg i området igjen. Vi frykter mer vold, flere skader og flere fordrevne, sier Ludviksen.

Angriper kvinner og barn
Leger Uten Grensers rapport “South Sudan’s hidden crisis” inneholder opprivende historier fra sivile som er fanget i angrep på landsbyer.

En kvinne som ble behandlet av Leger Uten Grenser forteller om et angrep i mars i år: “De kastet barn i ilden. Hvis barna kan løpe skyter de dem. Hvis de er små og ikke kan løpe dreper de dem med kniv.”

Over halvparten av alle skuddskader Leger Uten Grenser har behandlet siden januar 2012 er på kvinner og barn.

Klinikker plyndres
De indirekte konsekvensene av volden er mindre synlige, men like alvorlige. Hele lokalsamfunn har måttet flykte for livet. De flykter inn i skogen, men uten tak over hodet, mat eller rent drikkevann er de utsatt for malaria, lungebetennelse, underernæring og diaré.

Helsevesenet er også blitt angrepet i Jonglei. Leger Uten Grensers klinikker i byene Pieri, Pibor, Lekwongole, og Gumuruk har blitt ødelagt og plyndret fem ganger siden august 2011. Dette hindrer et allerede sårbart folk helsehjelp. Leger Uten Grenser er de eneste som tilbyr gratis helsehjelp i nordlige og sentrale deler av Jonglei. På seks stedet har hjelpeorganisasjonen har klinikker og sykehus som til sammen tjener 287.000 mennesker. Fra januar 2011 til oktober 2012 behandlet Leger Uten Grenser hundrevis av skadde mennesker, og ga mer enn 227.000 konsultasjoner.

- Leger Uten Grenser forplikter seg fortsatt til å gi nøytral og uavhengig helsehjelp i Jonglei, men vi frykter at behovene vil øke blant befolkningen som ikke kan nå klinikkene våre, enten fordi de gjemmer seg i bushen, eller fordi de er redde for å reise for å søke hjelp. Leger Uten Grenser ber alle bevæpnede grupper om å respektere klinikker, sykehus og humanitært personell.

Over 200.000 er på flukt fra volden i Jonglei. Det er meldt om over 2.600 voldsrelaterte dødsfall i løpet av de siste to årene. Siden januar 2011 har Leger Uten Grenser behandlet nesten 1.500 pasienter med voldsskader.

Last ned rapporten her: http://legerutengrenser.no/content/download/5920/53691/file/MSF%20Jonglei%20Report%202012.pdf

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket