Leger Uten Grenser trapper opp livreddende nødhjelp i Syria

Leger Uten Grenser trapper opp livreddende nødhjelp i Syria thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: November 12, 2012

Siden juli har Leger Uten Grenser drevet fire forskjellige sykehus nord i Syria. Her har organisasjonens leger og medisinsk personell tilbudt akutt medisinsk behandling, inkludert kirurgiske inngrep. Til sammen har Leger Uten Grenser behandlet mer enn 2,500 pasienter, hvorav rundt 550 var kirurgiske inngrep.

- Pasientene vi har behandlet inkluderer mange kvinner og barn, i tillegg til soldater, sier Dag Horntvedt, programsjef i Leger Uten Grenser. Mange av disse ble behandlet for skader påført som følge av voldshandlinger slik som skuddskader, skader fra eksplosjoner og granatangrep og åpne brudd, fortsetter Horntvedt.

Horntvedt jobbet selv syv uker i Syria med å åpne et av disse sykehusene, i en hule nordvest i landet.

- Jeg så selv, fra den første dagen vi startet aktivitetene hvor store behovene var i området både for grunnleggende medisinsk hjelp og kirurgisk inngrep både for sivilbefolkningen og fra stridende. Den første pasienten vi fikk var en eldre dame som hadde vært på markedet for å prøve å finne mat til familien da hun ble truffet av en granatsplint i hodet. Dessverre var det lite vi kunne gjøre og hun døde etter kort tid. Men rett etterpå fikk vi inn en fødende kvinne som hadde store problemer og vi kunne redde henne og barnet gjennom et keisersnitt. Selv om Syria er et meget komplisert og utfordrende sted å arbeide, er det når man vet at man er med på å redde liv at det gir mening å være der, sier Horntvedt

Leger er mål i konflikten
Et økende problem inne i Syria er den manglende respekten for humanitært hjelpearbeid. Sykehus, medisinsk personell og pasienter har vært mål for krigshandlingene.

- Konflikten har ført til en skrikende mangel på generell helsehjelp til befolkningen, sier Horntvedt. Og selv om det tilbys helsehjelp er det mange som er redde for å søke behandling, fortsetter Horntvedt.

Leger Uten Grenser, som en nøytral og uavhengig hjelpeorganisasjon, krever at alle parter i konflikten respekterer pasienter, helsepersonell, medisinske bygninger og ambulanser slik at de som trenger hjelp kan få det.

Mangler adgang
Selv om Leger Uten Grenser trapper opp arbeidet er organisasjonen ikke i nærheten av å møte behovet. Selv med fire prosjekter nord i Syria, i tillegg til hjelpearbeid i grenseområdene i Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak ser organisasjonen at behovene er langt større en hva den kan dekke.

- Det er medisinske behov på begge sider og det er frustrerende å ikke kunne tilby den nødvendige og livreddende hjelpen til alle trengende i denne konflikten, sier Horntvedt.

Leger Uten Grenser er i dialog med alle parter av konflikten for å få tilgang til å drive medisinsk nødhjelp i hele Syria, men foreløpig har ikke organisasjonen fått en samarbeidsavtale med de sentrale myndighetene.

Leger Uten Grenser har vært i Syria siden konflikten startet og driver foreløpig fire medisinske prosjekter ulike steder i landet. I tillegg driver organisasjonen hjelpearbeid til flyktninger i grenseområdene til nabolandene Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak.

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket