Kraftig økning av kolera i Haiti etter ‘Sandy’

Kraftig økning av kolera i Haiti etter ‘Sandy’ thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: November 1, 2012

(1.11.12): Herjingene til stormen ‘Sandy’ har så langt tatt 54 menneskeliv i landet og nå ser Leger Uten Grenser en kraftig økning av pasienter med den ekstremt smittsomme sykdommen kolera.

350 000 mennesker bor fremdeles i telt etter jordskjelvet som inntraff for tre år siden. Og nå er Haiti det landet som er hardest rammet av den tropiske stormen.

Leger Uten Grenser gir nå behandling til 800 pasienter, en nesten dobling siden forrige uke. Flere nye behandlingstelt er satt opp for å møte behovet for de nye pasientene.

– Vi opererer for fullt i Haiti og holder våre behandlingssentre åpne så lenge det er behov, sier Kristian Malme, som selv har jobbet med kolera i Haiti for Leger Uten Grenser.

Myndighetenes ansvar

Det er nå færre og færre hjelpeorganisasjoner i landet. Halvparten av de internasjonale hjelpeorganisasjonene har trukket seg ut på grunn av pengemangel. Presset øker på de som er igjen.

Pasienter med kolera blir henvist til Leger Uten Grensers klinikker fordi haitiske sykehus ikke tilbyr behandling av kolera. Det betyr at det er kun internasjonale hjelpeorganisasjoner som behandler kolera i landet.

– Myndighetene må i større grad ta ansvar for å behandle fremtidige kolerautbrudd i Haiti, sier Malme.

Tilgang til rent vann

– Haitis vann- og sanitærsystemer må forbedres dersom man skal få til en langsiktig løsning på epidemien, men det vil ta tid, fortsetter Malme.

Det er to år siden epidemien først spredde seg i Haiti og kolera er et tilbakevendende problem. Situasjonen for de rammede er usikker og det har vært lite forebyggende fra haitiske myndigheter for å bekjempe fremtidige utbrudd. Uten rent vann og såpe er midlene for å beskytte seg mot kolerasmitte minimale.

– Våre team jobber på spreng for å hjelpe folket i Haiti, og ytterligere telt er satt opp for å håndtere tilstrømningen. I alle våre behandlingsentre er kapasiteten nå sprengt og vi jobber med å utvide tilbudet fortløpende, sier Malme.

Siden koleraepidemien brøt ut i oktober 2010, har sykdommen smittet ca 600.000 mennesker i Haiti (tallet viser registrerte tilfeller og utgjør omtrent 6 prosent av hele landets befolkning) og har drept mer enn 7500 mennesker. Så snart de første tilfellene ble bekreftet i 2010, begynte Leger Uten Grenser å tilby behandling. Mellom oktober 2010 og november 2011, hadde Leger Uten Grenser mer enn 75 koleratelt spredt utover Haiti, med 4000 haitiske ansatte og 400 internasjonale hjelpearbeidere ble mobilisert for å behandle mer enn 160.000 pasienter. Under siste utbrudd i mai var Leger Uten Grenser ansvarlig for behandling av mer enn 70 prosent av det totale antall pasienter registrert i hovedstaden Port-au-Prince. Leger Uten Grenser har så langt behandlet 170 000 kolerapasienter i Haiti.

Kilde: Leger Uten Grenser

Tagged with: , , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket