Urovekkende spenning mellom Armenia og Aserbajdsjan

Urovekkende spenning mellom Armenia og Aserbajdsjan thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: September 6, 2012

- Jeg har med stigende uro fulgt de siste dagenes økende spenning mellom Armenia og Aserbajdsjan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Bakgrunnen for utviklingen er at en drapsdømt aserbajdsjansk offiser 31. august ble utlevert fra Ungarn til Aserbajdsjan for videre soning av sin fengselsstraff. Den aserbajdsjanske offiseren drepte en armensk kursdeltaker under et kurs i regi av Natos Partnerskap for Fred (PfP) i Budapest i 2004. Aserbajdsjaneren ble ved hjemkomsten benådet og hyllet. Benådningen har utløst sterke reaksjoner blant annet fra armensk hold og skjerpet spenningen mellom Aserbajdsjan og Armenia. De to landene har siden 1988 vært i konflikt om regionen Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan.

Internasjonale forhandlinger for å søke en løsning på konflikten har siden 1990-tallet pågått i regi av den såkalte Minsk-gruppen innen rammen av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Gruppen ledes av USA, Russland og Frankrike.

- Fra norsk side deler vi den bekymringen som er kommet til uttrykk blant annet fra Minsk-gruppens formannskap. Spenningen mellom Armenia og Aserbajdsjan var allerede i utgangspunktet høy. Ethvert skritt som bidrar til å skjerpe frontene og vanskeliggjøre bestrebelsene for å fremme fred og forsoning i regionen, er uheldig. Dette var et tema som også opptok oss på møtet mellom de nordiske og baltiske utenriksministre i Vilnius i går, sier Støre.

Kilde: Utenriksdepartementet

Tagged with: , , , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket