Norge beklager Hviterusslands utvisning av svensk ambassadør

Norge beklager Hviterusslands utvisning av svensk ambassadør thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: August 14, 2012

– Norge beklager hviterussiske myndigheters beslutning om inntil videre å stenge ambassaden i Stockholm og be Sverige trekke tilbake alt personell fra sin ambassade i Minsk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hviterussiske myndigheter kunngjorde 3. august at Sveriges ambassadør i Minsk ikke ville få forlenget sin akkreditering i landet. Fra svensk side ble det da gjort klart at Hviterusslands påtroppende ambassadør i Stockholm ikke var velkommen, og ytterligere to diplomater ved den hviterussiske ambassaden ble bedt om å forlate Sverige.

- Jeg har full forståelse for svenske myndigheters reaksjon. Det som nå er skjedd, styrker Hviterusslands isolasjon. Sammen med EU og nærstående land vil Norge videreføre sin støtte til demokratisering og menneskerettigheter i Hviterussland, sier utenriksminister Støre.

Hviterussiske myndigheter besluttet å trekke tilbake alt personell ved sin ambassade i Stockholm, og ba Sverige gjøre det samme i Minsk. Beslutningen har konsekvenser også for Hviterusslands forbindelser med Norge. Disse har vært håndtert fra den hviterussiske ambassaden i Stockholm gjennom sideakkreditering.

– Hviterussland har en selvfølgelig plass i det europeiske fellesskap av frie nasjoner. For å kunne innta denne plassen, må landets myndigheter respektere demokratiske normer og grunnleggende menneskerettigheter. Et viktig skritt vil være å sørge for at høstens parlamentsvalg blir fritt og demokratisk. For å tre ut av sin selvvalgte isolasjon bør landets myndigheter også se seg tjent med å opprettholde normale diplomatiske forbindelser med omverdenen, sier Støre.

Kilde: Utenriksdepartementet

Tagged with: , , , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket