Oswaldo Payá drept i bilulykke

Oswaldo Payá drept i bilulykke thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: July 23, 2012

Den cubanske kristendemokraten og frihetskjemperen Oswaldo Payá ble drept i en bilulykke søndag. En annen sentral medarbeider i det cubanske kristendemokratiske partiet MCL er også omkommet. -Det er med stor sorg vi mottar dette budskapet. Oswaldo var den viktigste opposisjonslederen på Cuba, og et flott og varmt menneske, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Hun har selv vært med på å nominere ham til Nobels fredspris tre ganger.

-Våre varme tanker går til Oswaldos kone Ofelia og deres barn. For det cubanske folket er det et stort tap at de nå har mistet den fremste forkjemperen for ytringsfrihet. Eriksen har selv møtt Payá, og fikk vite om den tragiske hendelsen sent søndag kveld gjennom meldinger på twitter, blant annet formidlet av Yoani Sanchez. Payá ble nominert til Nobels fredspris sammen med Yoani Sanchez, som spiller en viktig rolle i å bruke nye muligheter for dialog og debatt om menneskerettighetssituasjonen på Cuba nettopp gjennom sosiale medier.

Med i ulykkesbilen var også Aaron Modig, som leder KDU, den svenske kristendemokratiske partiets ungdomsorganisasjon. Han ligger skadet på sykehus. Bilen skal ha kjørt i et tre. Omstendighetene rundt ulykken er foreløpig ikke bekreftet.

Ytringsfrihet og dialog i kampen for demokrati på Cuba, var hovedbegrunnelsen for at Dagrun Eriksen (KrF) og Gunnar Gundersen (H) nominerte de to til fredsprisen. Payá er også blitt nominert til prisen av Tjekkias tidligere president Vaclav Havel. Nobelprisen fikk han aldri, men Payá mottok i 2002 Sacharovprisen, EUs viktigste pris for menneskerettighetskamp.

Oswaldo Payá har gjennom mange år vært Cubas fremste dissident. I sitt arbeid for demokrati la han avgjørende vekt på ytringsfriheten, som han mente var grunnlaget for løsninger på alle andre problemer. Han understreket at kun når folket selv kan gi uttrykk for hva de er opptatte av, kan de selv finne en vei ut av Cubas utfordringer. Payá har derfor de siste 15 årene ledet ulike dialogprosjekter for å diskutere visjoner for landets framtid. I fjor tok han initiativet til å samle opposisjonelle i Cuba om et felles opprop kalt “El Camino de Pueblo” (Folkets vei). Dokumentet lister opp felles krav om innføring av demokrati og menneskerettigheter, og konkrete planer for skrittene Cuba må ta for å bli et demokrati.

Kilde: Kristelig Folkeparti

Tagged with: ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket