Avsky mot ødeleggelser i Mali

Avsky mot ødeleggelser i Mali thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: July 9, 2012

Foto: Mats Lillesund

- Jeg reagerer med avsky på ødeleggelsene av historiske og hellige steder i Timbuktu. Dette er en viktig del av Malis og Afrikas historiske arv og på Unescos liste over verdensarv, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Islamistbevegelsen Ansar al-Dine kontrollerer de nordlige byene Timbuktu og Gao i Mali, sammen med al-Qaida i Maghreb. Etter opprøret tidligere i år har de gått inn for å ødelegge flere religiøse og historiske monumenter som et ledd i deres innføring av sharia i Nord-Mali. Samtidig som opprørsgrupper har tatt kontroll over Nord-Mali er det fremdeles en uavklart politisk situasjon i hovedstaden Bamako. Der har de militære fjernet president Amadou Toumani Touré i et kupp i mars.

- Ødeleggelsene i Timbuktu føyer seg til bekymringsfulle rapporter om overgrep mot sivilbefolkningen. Over 320.000 maliere er på flukt fra konflikten og fra matkrisen i hele Sahel-regionen, sier Holmås. Mali rammes av mange kriser på én gang. Det er behov for en snarlig politisk løsning som bidrar til å gjenopprette en legitim sivil regjering som kan ivareta befolkningen i hele Mali.

Norge har som følge av militærkuppet frosset den direkte bistanden til myndighetene i Mali.

- Vi vil heller bruke pengene på humanitære formål og Unesco for å bevare kulturarven i Timbuktu. Norge har allerede i år bidratt med 185 millioner kroner til krisen i Sahel. Pengene går gjennom FNs nødhjelpsfond, samt humanitære organisasjoner som FN-systemet, og internasjonale solidaritetsorganisasjoner som jobber i den kriserammede Sahel-regionen.

Kilde: Utenriksdepartementet

Tagged with: , ,

Tips en venn Tips en venn

Siste kommentarer

    Ordtaket