Julen en trussel mot kommende generasjoner?

Julen en trussel mot kommende generasjoner? thumbnail
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
By
Published: December 20, 2009

Related

  Adorazione del Bambino (Adoration of the Child) (1439-43), a mural by Florentine painter Fra Angelico.
  Adorazione del Bambino (Adoration of the Child) (1439-43), a mural by Florentine painter Fra Angelico.

  Jeg har et inntrykk av at det for hvert år som går blir mer og mer debatt om julegudstjenester og tv-serier som inneholder juleevangeliet. Samtidig så bruker vi mer og mer ressurser på å skape oss “jul”. Vi går på julekonserter – som ironisk nok er full av juleevangeliet, vi handler gaver og mat som aldri før, og går på julespill.

  Det finnes en enorm vilje og ønske om å holde fast ved julen. Den betyr så utrolig mye for mange. Vi har alle drømmer og erfaringer av en jul som vi ønsker skal være slik også i år.

  På samme tid vokser det fram en “ånd” som vil løsrive vår tradisjonsrike høytider fra deres historiske forankring. Om det gjelder at man er redd for at barn skal få presentert julens budskap for tydelig, eller om man hevder å ha andre religioner og kulturer sin sarte følelser for øye, så ansees fortsatt Bibelens julebudskap som en trussel.

  Hvorfor?

  Er det englenes budskap om Guds fred til mennesker eller i mennesker Guds velbehag? Er det frykten for å fortelle muslimene at et barn er født i Betlehem? Eller at ens barn skal høre at det kom tre vise menn med gull, røkelse og myrra til himmelens konge i stallen?

  Det er interessant at hverken jøder eller muslimer selv ytrer noe stort problem med julegudstjenester eller julefeiringen. Kan det være fordi hvem som helst som vil kan søke om at ens barn skal slippe å delta? Kanskje kan det ha å gjøre med at lærere og skoler generelt er flinke å ta hensyn?

  Kan det være at en del av disse “vanlige” argumentene mot en kristen feiring og vektleggingen av juleevangeliet er vikarierende?

  Jeg mistenker mange for å skjule seg bak slike argumenter for kunne frembringe en kritikk som er urettmessig og feig. Er man så usikker på sin egen tro og overbevisning at man kvesser klørne hver gang noe annet “truer” dette?

  Ikke vet jeg, men jeg vet hvert fall en ting: Uten Jesus hadde vi hverken hatt jul, påske eller pinse. Heller ikke søndag, for den saks skyld. Men kanskje det er noen som håper at ingen skal huske det?

  God Jul og Guds fred til alle :-)

  Tips en venn Tips en venn

  Siste kommentarer

   Ordtaket